Slaapapneu is een ernstige slaapstoornis waarbij je ademhaling herhaaldelijk stopt en start tijdens de slaap. Dit kan leiden tot verminderde slaapkwaliteit en verschillende gezondheidsproblemen. Hier zijn de belangrijkste symptomen van slaapapneu:

 1. Luid snurken Luid en chronisch snurken is een van de meest voorkomende symptomen van slaapapneu. Het snurken wordt vaak onderbroken door pauzes in de ademhaling, gevolgd door een snurk of snak naar adem wanneer de ademhaling hervat.
 2. Ademstops tijdens de slaap Mensen met slaapapneu ervaren herhaaldelijk ademstops gedurende de nacht. Deze stops kunnen enkele seconden tot een minuut duren en komen vaak meerdere keren per uur voor.
 3. Gaspende of snakkende ademhalingen Na een ademstop kan de persoon plotseling happen naar lucht of een snakkende ademhaling maken, wat de slaap kan verstoren en de zuurstoftoevoer kan verminderen.
 4. Overmatige slaperigheid overdag Door de onderbroken slaapcyclus kunnen mensen met slaapapneu overdag extreme vermoeidheid en slaperigheid ervaren. Dit kan leiden tot moeilijkheden bij het concentreren, werken of autorijden.
 5. Moeilijk wakker worden en ochtendhoofdpijn Mensen met slaapapneu hebben vaak moeite om ‘s ochtends wakker te worden en kunnen wakker worden met hoofdpijn. Dit komt door de lage zuurstofniveaus en de verstoringen in de slaapcyclus.
 6. Onrustige slaap en veelvuldig wakker worden De ademstops en snurkende ademhalingen kunnen leiden tot een zeer onrustige slaap, met frequente ontwakingen gedurende de nacht.
 7. Droge mond of keelpijn bij het ontwaken Veel mensen met slaapapneu worden ‘s ochtends wakker met een droge mond of keelpijn omdat ze vaak met hun mond open slapen om voldoende lucht te krijgen.
 8. Stemmingswisselingen en prikkelbaarheid De chronische slaaptekort en verstoringen kunnen leiden tot stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en soms depressie.

Kan een kussen helpen bij slaapapneu?

Hoewel een kussen op zich slaapapneu niet kan genezen, kan een goed kussen wel bijdragen aan het verminderen van sommige symptomen en de slaapkwaliteit verbeteren. Hier zijn enkele manieren waarop een kussen kan helpen:

 1. Ondersteuning van de slaaphouding Slaaphouding speelt een cruciale rol bij slaapapneu. Rugslapen kan de luchtwegen blokkeren, terwijl zijslapen de luchtweg open kan houden. Een speciaal kussen kan helpen om een zijligging te behouden tijdens de slaap. Bijvoorbeeld, positioneringskussens of bodykussens kunnen helpen om te voorkomen dat je op je rug rolt.
 2. Hoogte en ondersteuning Het gebruik van een wigkussen of een kussen met extra hoogte kan helpen om de bovenste luchtwegen open te houden door je hoofd en bovenlichaam iets op te tillen. Dit kan vooral nuttig zijn voor mensen die last hebben van obstructieve slaapapneu.
 3. Ergonomische kussens Ergonomische kussens zijn ontworpen om de nek en hoofd op een manier te ondersteunen die de luchtwegen openhoudt. Traagschuimkussens of latexkussens kunnen helpen bij het handhaven van een goede slaaphouding en het verminderen van snurken en ademhalingsproblemen.

Conclusie

Slaapapneu is een ernstige aandoening met diverse symptomen zoals luid snurken, ademstops, overmatige slaperigheid overdag en onrustige slaap. Hoewel een kussen slaapapneu niet kan genezen, kan het wel helpen om de slaaphouding te verbeteren en de symptomen te verminderen.