Midden in de nacht wakker worden kan frustrerend zijn en kan je slaapkwaliteit ernstig beïnvloeden. Er zijn verschillende oorzaken voor dit probleem en gelukkig zijn er ook manieren om het aan te pakken. Hier zijn enkele veelvoorkomende redenen waarom je ‘s nachts wakker wordt en wat je eraan kunt doen:

Mogelijke oorzaken

 1. Slechte matras Een matras die niet goed ondersteunt, kan leiden tot pijn en ongemak, waardoor je wakker wordt. Een matras die te oud, te zacht of te hard is, kan je slaap ernstig verstoren.
 2. Slecht kussen Een kussen dat je hoofd en nek niet goed ondersteunt, kan spanning en pijn veroorzaken, wat je slaap verstoort. Een slecht kussen kan ook bijdragen aan nek- en schouderpijn, wat het moeilijk maakt om door te slapen.
 3. Slechte bedbodem Een bedbodem die niet stevig genoeg is of niet goed is afgestemd op je matras, kan bijdragen aan een slechte slaapkwaliteit. Een wiebelige of doorgezakte bedbodem kan ongemak veroorzaken en je slaap verstoren.
 4. Stress en zorgen Stressvolle gedachten en zorgen kunnen je wakker houden of ervoor zorgen dat je midden in de nacht wakker wordt. Een overactieve geest kan je slaap verstoren en je uit je rust halen.
 5. Onregelmatige slaapschema’s Inconsistente bedtijden en ontwaktijden kunnen je interne klok verstoren, waardoor je ‘s nachts vaker wakker wordt.
 6. Medische aandoeningen Slaapstoornissen zoals slaapapneu, rustelozebenensyndroom en andere gezondheidsproblemen kunnen je slaap onderbreken. Deze aandoeningen vereisen vaak medische behandeling.
 7. Omgevingsfactoren Geluid, licht en temperatuur kunnen je slaap verstoren. Een te warme of te koude kamer, lawaai van buiten of te veel licht kunnen je uit je slaap halen.

Wat je eraan kunt doen

 1. Investeer in een goede matras Een matras die je lichaam goed ondersteunt, kan een groot verschil maken. Overweeg een matras die je ruggengraat in een neutrale positie houdt en voldoende ondersteuning biedt aan je lichaamsgewicht en slaaphouding. Matig stevige matrassen zijn vaak een goede keuze.
 2. Kies een ondersteunend kussen Een goed kussen ondersteunt je hoofd en nek in een neutrale positie. Probeer verschillende kussens uit om te zien welke het beste bij je slaaphouding en voorkeur past. Overweeg ook een ergonomisch kussen dat speciaal is ontworpen om nek- en schouderpijn te verminderen.
 3. Optimaliseer je bedbodem Zorg ervoor dat je bedbodem stevig en stabiel is. Een goede bedbodem ondersteunt je matras en voorkomt doorzakken. Overweeg een lattenbodem of een boxspring die past bij je matras en je slaapgewoonten.
 4. Beheer stress en zorgen Probeer ontspanningstechnieken zoals meditatie, diepe ademhalingsoefeningen of journaling om je geest tot rust te brengen voor het slapengaan. Het opschrijven van je zorgen kan helpen om ze uit je hoofd te krijgen en ontspanning te bevorderen.
 5. Houd een consistent slaapschema aan Ga elke dag op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op, zelfs in het weekend. Dit helpt je biologische klok te reguleren en bevordert een regelmatig slaappatroon.
 6. Creëer een comfortabele slaapomgeving Zorg voor een donkere, stille en koele slaapkamer. Gebruik verduisterende gordijnen, oordopjes of een witte ruis machine om externe storingen te minimaliseren. Zorg ervoor dat je beddengoed schoon en comfortabel is.
 7. Beperk cafeïne en alcohol Vermijd cafeïne en alcohol, vooral in de namiddag en avond. Beide kunnen je slaapcyclus verstoren en ervoor zorgen dat je ‘s nachts wakker wordt.
 8. Raadpleeg een arts indien nodig Als je vermoedt dat een medische aandoening zoals slaapapneu de oorzaak is van je nachtelijke ontwakingen, raadpleeg dan een arts voor een juiste diagnose en behandeling.

Ons favoriete
kussen

Onze favoriete
matras

Onze favoriete
pantoffels

Sleepy
Original kussen

Matras Sleepy
Romeo & Juliet

Brommies
pantoffels

5/5
5/5
5/5
 • Hypoallergeen anti-stresskussen

 • Antibacteriële en vochtregulerende houtskool

 • Aangenaam verkoelend gevoel

 • 4 hardheden in 1 matras 

 • Geschikt voor elk type slaper! 

 • Slaap ongestoord samen

 • Acupressuur pantoffels

 • 9 massagekussens

 • Zachte natuurlederen binnenzool

Conclusie

Midden in de nacht wakker worden kan verschillende oorzaken hebben, waaronder een slechte matras, een slecht kussen, en een inadequate bedbodem. Door te investeren in een kwalitatieve matras en kussen, je slaapomgeving te optimaliseren, en stress te beheersen, kun je je slaapkwaliteit verbeteren. Als je aanhoudende slaapproblemen hebt, is het belangrijk om medisch advies in te winnen om onderliggende gezondheidsproblemen uit te sluiten.