Het kiezen van het juiste kussen voor nekpijn is essentieel om een goede nachtrust te bevorderen en pijn te verminderen. Een goed kussen ondersteunt je nek en hoofd in een neutrale positie, waardoor spanning en druk op je nekspieren en -wervels worden verminderd. Hier zijn enkele tips om het juiste kussen voor nekpijn te kiezen:

1. Houd rekening met je slaaphouding

Je slaaphouding speelt een cruciale rol bij het kiezen van het juiste kussen:

 • Zijslapers: Kies een stevig kussen dat de ruimte tussen je hoofd en de matras opvult om je nek in lijn te houden met je ruggengraat.
 • Rugslapers: Kies een dunner kussen dat je hoofd en nek ondersteunt zonder je hoofd te ver naar voren te duwen. Een kussen met een lichte welving kan helpen om de natuurlijke kromming van je nek te ondersteunen.
 • Buikslapers: Probeer een zeer dun kussen of helemaal geen kussen om te voorkomen dat je nek in een onnatuurlijke positie wordt geduwd. Buikslapen wordt over het algemeen niet aanbevolen voor mensen met nekpijn, omdat het je nek in een gedraaide positie plaatst.

Ons favoriet kussen

Sleepy Original kussen ⭐⭐⭐⭐⭐

 • Hoogwaardig therapeutisch kussen

 • Hypoallergeen anti-stresskussen van kwalitatief visco-elastisch traagschuim

 • De cover in ICE-vezel zorgt voor een aangenaam verkoelend gevoel

2. Kies het juiste materiaal

Er zijn verschillende kussenmaterialen beschikbaar, elk met hun eigen voordelen:

 • Traagschuim: Traagschuimkussens passen zich aan de vorm van je hoofd en nek aan, bieden goede ondersteuning en verminderen drukpunten. Ze zijn ideaal voor mensen met nekpijn omdat ze zich vormen naar je lichaamscontouren.
 • Latex: Latexkussens bieden stevige ondersteuning en zijn hypoallergeen. Ze behouden hun vorm goed en bieden consistente ondersteuning gedurende de nacht.
 • Dons en veren: Deze kussens zijn zachter en meer vormbaar, waardoor ze minder geschikt zijn voor mensen met ernstige nekpijn. Ze kunnen echter comfortabel zijn voor mensen die een zachter kussen prefereren.
 • Hybride: Sommige kussens combineren materialen zoals traagschuim en gel om zowel ondersteuning als koeling te bieden.

3. Let op de hoogte van het kussen

De hoogte of dikte van het kussen is belangrijk voor het handhaven van een neutrale positie van je nek. De ideale kussenhoogte hangt af van je slaaphouding en persoonlijke voorkeur:

 • Voor zijslapers: Een hoger kussen dat de ruimte tussen je hoofd en de matras opvult.
 • Voor rugslapers: Een middelhoog kussen dat je nek ondersteunt zonder je hoofd te ver omhoog te duwen.
 • Voor buikslapers: Een dun kussen of geen kussen om te voorkomen dat je nek wordt gedraaid.

4. Overweeg een ergonomisch of orthopedisch kussen

Ergonomische of orthopedische kussens zijn speciaal ontworpen om de natuurlijke kromming van je nek te ondersteunen. Ze hebben vaak een golvende vorm die je hoofd en nek in een optimale positie houdt. Deze kussens kunnen bijzonder nuttig zijn voor mensen met chronische nekpijn of specifieke nekproblemen.

5. Probeer verschillende kussens uit

Het kan enige tijd duren om het perfecte kussen te vinden. Probeer verschillende kussens uit in de winkel of maak gebruik van proefperiodes die veel fabrikanten aanbieden. Let op hoe je nek aanvoelt na een nacht slapen op een nieuw kussen en geef jezelf een paar nachten om aan het kussen te wennen voordat je een definitieve beslissing neemt.

6. Let op de kwaliteit en duurzaamheid

Een kwalitatief hoogwaardig kussen behoudt zijn vorm en ondersteunende eigenschappen langer dan een goedkoop kussen. Investeer in een goed kussen dat is gemaakt van duurzame materialen en wordt ondersteund door goede beoordelingen en garanties.

7. Regelmatige vervanging

Kussens verliezen na verloop van tijd hun ondersteunende eigenschappen. Het is belangrijk om je kussen regelmatig te vervangen, meestal om de 18-24 maanden, afhankelijk van het type kussen en de gebruiksfrequentie.

Door aandacht te besteden aan deze factoren, kun je het juiste kussen vinden dat je nek optimaal ondersteunt en nekpijn vermindert. Het juiste kussen kan een wereld van verschil maken voor je slaapkwaliteit en algehele welzijn.